„Radost“ i novi odnosi u bračnim zajednicama (1978.)

img035

PRIJEPIS TEKSTA

„RADOST“ I NOVI ODNOSI U BRAČNIM ZAJEDNICAMA

U nedjelju, 5. ožujka, u Vatrogasnom domu Vukosavljevice, proslavljen je međunarodni praznik – Dan žena. Pred punom dvoranom gledalaca, KUD „Radost“, u kome sudjeluju isključivo žene i djevojke, izvelo je bogat prigodan kulturno-umjetnički program.

Tom prigodom KUD „Radost“ je izvelo igrokaze: „Izbiračica“, „Svadbena komedija“, „Micika i Francika“, „Kod veterinara“ i jednočinku „Poklon za osmi mart“. Iz repertoara narodnih kola prikazano je kolo „Ružmarin“, „Plesale su dekle z dečki“ i „Veselo selo“. Od pjesama otpjevane su „Mama Huanita“ u duetu Ankice Miljak i Marice Sabolić, „Hajde dušo da ašikujemo“ i druge. Program su dopunili učenici Osnovne škole s nekoliko zbornih recitacija i pjesama. Cjelokupan program je izvođen i uvježban na aranžmanu bračnog para nastavnika NADE i JOSIPA POLIĆA.

KUD „Radost“ jedno je od najmlađih kulturno-umjetničkih društava naše općine. Osnovano je prošle godine, a čini ga tridesetak djevojaka i žena. I, mada žene Vukosavljevice veoma mnogo rade u kući, na gospodarstvu, u polju i u vinogradima, sve one redovito dva puta tjedno dolaze u školu na probe, a uoči dana priredaba program uvježbavaju svako veče, ponekad do dugo u noć. Poslije probe, zadovoljne i razdragane što pridonose razvoju kulture i razbijanju monotonije sela, rastaju se od svoje voditeljice nastavnice Nade, pa s pjesmom pođu kroz selo i noć do svojih kuća, gdje ih čekaju već usnuli muževi, djeca, roditelji i ostali.

Pod rukovodstvom drugarice Polić i predsjednice društva Božice MARKOVIĆ, „Radost“ je dvanaeste veljače ove godine otvorila izložbu ručnih radova. Koliko je izložba ženskih radova uspjela najbolje svjedoči masovna posjeta: izložbu je razgledalo oko 80 posto Vukosavljevčana. Šest dana kasnije, 18. veljače, „Radost“ je organizirala izlet žena u Pećuh i Harkani, u susjednoj Mađarskoj, gdje su razgledale kulturne i ostale znamenitosti ovih mjesta.

KUD „Radost“ okuplja više od jedne trećine svih žena Vukosavljevice. Društvo razvija rad triju sekcija: dramsku, folklornu i pjevačkog zbora. I muške i ženske uloge tumače isključivo žene. Ona, koja tumači ulogu muškarca oblači se u muško, ili uz obavezne hlače na glavi nosi i šešir.

U početku su Vukosavljevčani, posebno pojedine žene izvan „Radosti“, s nevjericom primile vijest o društvu. Smatrale su da njihove prijateljice i susjede nisu sposobne za kulturno-umjetnički rad. Sada su svi Vukosavljevčani ponosni što imaju svoju „Radost“ koja još više pridonosi međusobnom zbližavanju i upoznavanju sela. I, što je također veoma važno, u bračne zajednice unosi se nov kvalitetniji odnos: muževi ih podržavaju, protiskujući u sebi ljubomoru i zastarjele odnose prema ženi.

Članice „Radosti“ vole svoje društvo glumu, folklor i pjesmu. Kad napuste teške poslove i dođu na probu zaborave na umor stvoren teškim radom: motikom, lopatom, u vožnji traktora ili automobila… Rad u društvu njihova je najdraža rekreacija.

Društvo se samo izdržava članarinom i prihodima priredaba. Posjeduje četiri kompleta narodnih nošnji. Problem im je nedostatak igrokaza i premala dvorana Vatrogasnog doma koja ne može primiti sve veći broj posjetilaca njihovih priredbi.

Živimo ususret proljeću i otvaranju brojnih poslova na seoskim gospodarstvima. U Vukosavljevici su rijetka domaćinstva koja uz klasične ratarke kulture i vinovu lozu ne uzgajaju i po sedam jutara duhana koji suše u suvremenim sušarama, u velikoj većini za poduzeće „Viržiniju“. Članice „Radosti“ ne mimoilaze ti teški poslovi. Ali, kada se nađu na probama njihov će umor nestati. A kasno noću pri povratku kućama one će pjevati:

„I sinoć sam mila majko bila na sokaku,
veselo, veselo, hej veselo je sve selo…
Oj šumaru daj maramu da ne pravim viku,
probudit ću pola sela, zvat ću svoga diku…

Milan Nef

IZVOR:
Nef, M., 1978: „Radost“ i novi odnosi u bračnim zajednicama, Virovitički list, datum nepoznat

Leave a comment